JURNAL PENDERAAN FIZIKAL KANAK-KANAK PDF

PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: Zolodal Zololkis
Country: Republic of Macedonia
Language: English (Spanish)
Genre: History
Published (Last): 24 July 2010
Pages: 291
PDF File Size: 14.16 Mb
ePub File Size: 20.22 Mb
ISBN: 146-5-54235-546-5
Downloads: 65507
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Megor

Pelbagai jenis biji benih, daun dan tumbuhan. Buku cerita, buku bergambar, buku besar, sift book untuk bayi.

Penilaian Kendiri atas talian bersandarkan enam 6 SP iaitu:. Pendidik sentiasa mengawasi dan memberi teguran pada kanak-kanak yang tidak mematuhi peraturan. Alas Senaman Weplay Exercise Mat. Peti sejuk Cerek elektrik Sinki bersih pendearan rak pengeringan pinggan mangkuk. Pendidik menyediakan ruang dan alatan yang sesuai untuk aktiviti mewarna dan mengecat.

juurnal Kanak-kanak bermain jongkang-jongket dengan cara yang betul dan bilangan kanak-kanak seimbang di kedua-dua belah. Seluruh ruang yang digunakan oleh bayi yang sedang merangkak mestilah bersih dan dimop setiap hari menggunakan bahan nyah kuman.

Sijil perlu diperbaharui setiap tiga 3 tahun. Etika Dan Profesionalisme SP2: Pendidik mengasingkan kanak-kanak lelaki dan perempuan.

Pendidik memberi peluang bermain kepada semua kanak-kanak dengan cara membuat giliran.

Carta-carta suku kata, perkataan dan ayat. Pendidik membantu kanak-kanak melipat dan memasukkan pakaian kotor ke dalam beg pakaian kotor masing-masing. Kanak-kanak makan dengan sopan dan tertib hanya dibantu sekiranya perlu.

  LOS ORDENES DEL AMOR BERT HELLINGER PDF

Kanak-kanak diajar menggunakan buku dengan betul, menjaga buku dan fizukal buku. Kanak-kanak menjalankan aktiviti dalam keadaan tenang, ceria, gembira dan terangsang. Pendidik bermain bersama kanak-kanak, memberi ransangan penderqan galakan untuk mereka meneroka dan bergembira bermain pasir. Pendidik memastikan kanak-kanak memberus gigi dua kali sehari iaitu selepas sarapan dan makan tengahari.

Pendidik menggunakan bahan dan props dalam aktiviti pergerakan kreatif. Ruang aktiviti dan peralatan pembelajaran berada dalam keadaan selamat dan teratur.

Pendidik memandikan bayi dengan teknik yang betul. Pendidik mesti selalu peka dan fuzikal mengawasi kanak-kanak terutama jika ada yang menyentuh, mengambil atau memegang sesuatu objek atau tumbuhan.

Sistem PERMATA Q

Tiada haiwan dan serangga berbahaya dan terdapat langkah-langkah pencegahan. Kanak-kanak melipat dan memasukkan pakaian kotor ke dalam beg pakaian kotor masing-masing. Kanak-kanak mengeluarkan pakaian ganti. Pendidik menunjukkan minat dan menghargai hasil kerja kanak-kanak. Pendidik dan kanak-kanak mengucap salam kepada ibu bapa yang datang. Kanak-kanak yang tidak mahu tidur, dipastikan ia dapat berbaring dan berehat di tempatnya atau berikan aktiviti yang senyap dan tidak mengganggu rakan-rakan yang sedang tidur.

Kebersihan Diri Bayi dan Kanak-kanak. Pendidik melaksanakan aktiviti menconteng bersama bayi dan kanak-kanak setiap hari. Kanak-kanak membaca doa lepas makan setelah semua kanak-kanak selesai makan Kanak-kanak beredar ke ruang aktiviti bebas untuk berehat selepas makan.

  CUSTOMS DECLARATION FORM 6059B PDF

Pendidik memastikan kanak-kanak bergembira bermain sambil belajar sesuatu dari pengalaman main air.

SISTEM PERMATA Q

Kanak-kanak diajar menjimatkan air dengan menutup pili air. Kanak-kanak mengenakan tali skipping jika perlu dan bergerak dalam kumpulan dengan teratur. Kanak-kanak berkumpul dalam kumpulan kecil dan berbincang dengan Pendidik apa yang telah dipelajari pada hari tersebut membuat refleksi. Pendidik membantu kanak-kanak memahami konsep pembelajaran bermain air, memberi ransangan, menggalakkan penerokaan dan menyoal dengan pelbagai soalan.

Pendidik membantu kanak-kanak memakai tuala ketika keluar dari bilik mandi. Pendidik pastikan kanak-kanak berpakaian bersih dan selesa.

Pendidik memanggil nama dan mengira bilangan kanak-kanak yang turut kanwk-kanak dalam nature walk. Pendidik merancang aktiviti membaca setiap hari untuk membantu perkembangan bahasa bayi dan kanak-kanak. Pendidik membantu kanak-kanak membilas seluruh anggota badan dengan sempurna. Kanak-kanak membaca doa bersama pendidik sebelum makan. Alat mandian diletak pada paras ketinggian yang mudah diambil oleh kanak-kanak.

Pendidik memastikan kanak-kanak membasuh tangan dengan betul, menggunakan sabun dan membilas celah-celah jari dan fizijal tangan. Semua peralatan bilik penyusuan ibu disusun kemas dan selamat serta dilabelkan. Peti kecemasan dilengkapi dengan bahan perubatan dan rawatan asas disimpan di tempat selamat yang mudah dicapai oleh pendidik.